Ülkemizde engellilerin eğitim, sağlık, çalışma, eğlenme, dinlenme ve spor gibi yasa ile kendilerine tanınmış temel hakları gerçekleştirmelerine olanak tanıyacak mimari düzenlemelerin yetersizliği, engelli nüfusun büyük oranda eğitimsiz ve dolayısıyla üretim ve işgücüne katılımının düşük olmasına neden olmaktadır. Gelişmiş ülkelerde engelliler nüfusun %7-8'ini oluştururken, Türkiye'de bu oran %12'ler (yaklaşık 8,5 milyon kişi) civarındadır.
Engellilerin kent yaşamına katılabilmelerine ve temel haklardan yararlanabilmelerine ilişkin olarak başta Anayasa olmak üzere çeşitli yasa ve yönetmelikler çıkartılmış, engellilere yönelik hükümler eklenmiş ve konuya ilişkin politikaları belirlemek üzere çeşitli kurumlar oluşturulmuştur.
Bu kurumlar toplumun engellilere bakış açısının değiştirilmesi, engellilerin yaşadıkları konuttan çıkarak kent ve toplum yaşamına katılabilmesi, kentsel alanlara ve yapılara rahat, sorunsuz erişebilmesi için çalışmalar yürütmektedir. Ancak yapılan çalışmalar yasa düzeyinde veya büyük kentlerdeki az sayıda uygulama ile sınırlı kalmış, yaygınlaştırılamamış, kentsel alanlar ve yapılarda engellilere yönelik düzenlemeler istenilen düzeye ulaşamamıştır. Bu durum engelliler kadar yaşlılar ve çocuklar gibi özel grupların da kent yaşamına katılmalarını güçleştirmekte veya engellemektedir.
Erişilebilir ve Fonksiyonel Mekanlar Zirvesi; engelli ve yaşlı kullanıcıların kentsel alanda ulaşım, dolaşım ve yapılara erişimde karşılaştıkları güçlükleri vurgulamak ve bu güçlüklerin ortadan kaldırılmasına yönelik olarak engellilerin ihtiyaç duyduğu kentsel ve mimari düzenlemeleri alanında uzman kişi ve kuruluşlarla tartışacak ve çözüm önerileri sunacaktır.
SPONSORLUK
Zirve hakkında daha detaylı bilgi almak ve sponsorluk için lütfen bizimle This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail adresinden iletişime geçiniz.